Hieronnasta yleisesti

Hierontaa on käytetty hoitomuotona jo tuhansia vuosia ja sillä on Kaukoidässä pitkät lääketieteelliset perusteet. Hieronnan käsite on kehittynyt siis pitkän ajan kuluessa. Sana hieronta, eli massage, kehittyi luultavimmin arabiankielestä sanasta mass tai mash, joka tarkoittaa pehmeästi painamista.

Hieronnassa pyritään erilaisin tekniikoin vaikuttamaan pehmytkudoksiin tavoitteiden mukaisesti. Sen keskeisimmät fysiologiset vaikutukset ovat mm. kipua lieventävä vaikutus, neste- ja verenkiertoa parantava vaikutus, myös tietysti lihaskudokseen kohdistuvat vaikutukset.

Klassinen hieronta on perinteistä pehmytosakäsittelyä lihaskireyksien ja -jännitysten laukaisemiseksi. Klassisessa hieronnassa käytetään montaa eri tekniikkaa, mm. sivelyt, hankaukset ja pusertelut ovat keino kivun lievitykseen ja rentouttamiseen. Eri otteita käyttämällä myös aineenvaihdunta vilkastuu. Myös iho hyötyy hieronnasta; kireät alueet saavat joustavuutta ja ihokudoksen uusiutuminen tehostuu. 


Milloin kannattaa tulla hierontaan

Hierontaan hakeudutaan yleisimmin kivun ja säryn, myös lihasten jäykkyyden vuoksi. Oireina näistä voi olla esim. toistuvat päänsäryt, huimaus ja raajojen puutumisoireet. Lisäksi esim. suonenvedot eli lihaskrampit ovat yleisiä oireita. Hieronta on myös loistava rentoutumismuoto, jos on esim. kiireinen elämäntilanne tai stressi tai muuten vain haluaa varata itselleen rentouttavan hetken. Säännöllinen hierojalla käynti on suositeltavaa, ja jokaisella sopiva hoitokertojen määrä selviää ajan kuluessa.

Toisin sanoen hierontaan voi tulla hoitamaan jotain tiettyä vaivaa tai sitten hakemaan rentoutusta. Hieronnan tarve on jokaisella eri, sitä mietittäessä on hyvä ottaa huomioon myös arjen, työn tai harrastusten kuormittavuutta. Toisilla on akuutteja ongelmia, joiden vuoksi voidaan käydä hoidossa tiheämmin esim. muutaman päivän tai yhden viikon välein ”kuurina”, kun taas toiset ylläpitävät kehonsa hyvinvointia käymällä hieronnassa säännöllisesti kerran tai kaksi kuukaudessa, ennaltaehkäisevästi. Olisi kuitenkin hyvä huomioida, että samaa aluetta hoitaessa tulisi olla ainakin päivä tai pari hoitokertojen välissä.

 

Milloin ei kannata tulla hierontaan

Hieronnalle on myös kontraindikaatioita, vasta-aiheita, eli hierontaa ei voida lainkaan suorittaa tai sitä pitää jossain määrin mukauttaa. Kannattaakin jo aikaa varatessa kysyä, jos jokin seikka epäilyttää tai askarruttaa mieltä. Akuuteista sairauksista  ja lääkityksistä tai tapaturmista on hyvä siis kertoa hierojalle etukäteenjo alkuhaastattelussa. Esim. jos syöpäleikkauksesta on kulunut vasta vähän aikaa, kannattaa aina olla yhteydessä hoitavaan lääkäriin tai muuhun vastaavaan tahoon, ja pyytää kirjallinen lupa hieronnalle.

Suhteellisia kontraindikaatioita (eli milloin hierontaa pitää mukauttaa) ovat esim. aktiivisessa vaiheessa oleva reuma, akuutti laskimotukos /suonikohjut, alhainen/korkea verenpaine, astma, epilepsia, flunssa (ei kuumetta) , haavat, paiseet, ihottumat, sydänsairaudet, niveltulehdukset, osteoporoosi, raskaus, sepelvaltimotauti, diabetes.

Ehdottomia kontraindikaatioita (tällöin hierontaa ei suoriteta lainkaan) ovat esim. antibioottikuuri, bakteeri-, virus- tai sienten aiheuttamat infektiot, hemofilia, kuume, krapulaisena tai päihteiden alaisena, hoitamaton syöpä, tarttuvat iho- ja muut taudit.

Normaalisti etenevä raskaus ei ole siis este hieronnalle, siitä on kuitenkin hyvä ilmoittaa hierojalle jotta hän osaa suunnitella hoitoa. Sitten kun vatsallaan oleminen ei enää onnistu, asiakasta voidaan hoitaa kylkimakuulla tai istuma-asennossa.

 

Ensimmäistä kertaa hierojalla

Ensimäistä kertaa  tullessasi hierontaan saat asiakaskorttilomakkeen täytettäväksi. Siinä kysytään yhteystietosi, hierontaan mahdollisesti vaikuttavat sairaudet ja muut seikat sekä hierontaan tulon syy. Näitä tietoja käyttäen saadaan sinulle mahdollisimman hyvä sekä turvallinen hoito. Potilastietolaki velvoittaa terveydenhuollon ammattilaista, tässä tapauksessa hierojaa, keräämään asiakkaistaan riittävät tiedot.

Hieronnan jälkeen on hyvä nauttia vettä hieman runsaammin kuin tavallisesti, sillä hieronta vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja saattaa pistää muutenkin janottamaan. Hieronnan jälkeen /loppupäivänä ei kannattaisi harrastaa mitään raskasta liikuntaa tai tehdä mitään fyysisesti raskasta, sillä hieronnan rentouttava vaikutus menee tällöin hukkaan.